Barion Pixel Az eltolás | mateking
 

Itt röviden és szuper-érthetően mindent megtudhatsz az eltolásról. Az eltolás egy vektor segítségével történő geometriai transzformáció. Egybevágósági transzformáció, vagyis távolságtartó. Emellett szögtartó és körüljárástartó is.

A képsor tartalma

Ez egy újabb egybevágósági transzformáció. És úgy hívják, hogy eltolás. Az eltolás iránya merőleges a tengelyekre. Az eltolás nagysága pedig a tengelyek távolságának a kétszerese. Az iránnyal és nagysággal rendelkező geometriai alakzatokat vektornak hívjuk. Minden eltolást egy vektor segítségével lehet megadni. Ez a vektor mondja meg, hogy mennyivel toljuk arrébb a háromszöget. Az eltolás röviden így néz ki. Egy kicsit hosszabban… Minden eltolást egy vektor segítségével adhatunk meg. A vektoroknak van egy iránya… és egy nagysága. Ez minden, amit tudniuk kell. Az, hogy épp hol vannak… már teljesen mindegy. Mindez annyit jelent, hogy ez itt mind ugyanaz a vektor. Egy kicsit precízebben ugyanannak a vektornak a különböző reprezentációi. De ennyi idegen szó elég is mára. Van itt ez a háromszög. És nézzük meg, hogy az eltolás hatására mi történik vele. Hát ez. Egy pontosan ugyanolyan háromszög lesz belőle, csak kicsit arrébb. Az eltolás távolságtartó, szögtartó és körüljárástartó. Ez is egy újabb egybevágósági transzformáció. Mivel pedig minden pontot arrébb tolunk, az eltolásnak nincsen fix pontja. Vagyis egyetlen esetben mégis van. Olyankor, amikor az eltolást megadó vektor hossza nulla. Ilyenkor senki nem megy sehova. Vagyis minden pont fix pont.

Egy lépésre vagy attól, hogy a matek melléd álljon és ne eléd.
 • Sokkal jobb, mint bármelyik egyetemi előadásom.

  Dani, 20
 • Ez a legjobban áttekinthető, értelmezhető, használható és a legolcsóbb tanulási lehetőség.

  Eszter, 23
 • Jó árban van és hihetetlenül világos a magyarázat és annyiszor lehet visszatérni az egyes lépésekre, ahányszor arra csak szükség van a megértéshez.

  Lili, 22
 • Otthonról elérhető és olcsóbb, mint egy magántanár és akkor használom, amikor akarom.

  Milán, 19
BelépekvagyRegisztrálok Back arrow Ugrás az
összeshez