Barion Pixel GYIK | mateking
 

GYIK

Hogyan tudom használni a mateking.hu weboldalt?

A matekingen minden tananyag rövid epizódokból épül föl. Az epizódokat lépésről-lépésre és videóként is nézheted. Bár manapság nagyon szeret mindenki videót nézni, úgy gondoljuk, hogy a lépésről-lépésre funkció sokkal hasznosabb, itt ugyanis mindig a saját tempódban tudsz haladni és mindig pontosan akkor lépsz tovább, ha az adott dolgot megértetted. Így nem nézője, hanem aktív szereplője vagy az adott tananyagnak.

Az epizódok kétféle típusba sorolhatók. Az egyik típusba tartoznak a magyarázó tananyagok, ahol új fogalmakkal ismerkedünk meg, vagy feladatok megoldási módszereit mutatjuk be. Mivel itt új anyagrészeket magyarázunk el, annak érdekében, hogy minél több csatornán jusson el hozzád az információ hangos magyarázatok is vannak. A másik típus a FELADAT ahol már nincsen hang, itt ugyanis már nem nálunk a labda, hanem nálad. Itt már önállóan kell megoldanod a feladatot, írd le magadnak egy papírra, kezdd el csinálni és ha elakadtál, csak akkor nézd meg a lépésről-lépésre megoldást és akkor se nézd végig, csak addig a pontig ami segít továbblépni. Számos pszichológiai kutatás igazolja, hogy a tanulás során a motorikus működésnek kulcsfontosságú szerepe van. Hogyha például nyelveket tanulunk, akkor ha le is írjuk a megtanulandó szót, sokkal jobban beleég az agyunkba a szónak a jelentése, kiejtése és írási alakja is. Ugyanez a helyzet a matematikával. Ha egy feladatot kézzel írva papíron megoldunk, akkor a megoldás folyamata lényegesen gyorsabban és sokkal mélyebben rögzül, mintha a gép előtt pötyögünk, vagy a telefont nyomogatjuk, akár teszteket vagy bármilyen más interaktív felületeket használva. Így aztán attól, hogy már a 21. században vagyunk nem ciki elővenni egy papírt és ceruzát, sőt! A legtöbben, akik tervezéssel, innovációval foglalkoznak szintén arról számolnak be, hogy az igazán jó ötletek nem pötyögés közben, hanem szabadon rajzolgatva születnek. Attól, hogy a mateking.hu e-learning oldal, nyugodtan vedd tehát elő a papírt és a ceruzát és oldd meg önállóan a feladatokat.

Az epizódok közül vannak bárki számára elérhető tartalmak, vannak regisztrált felhasználók számára elérhető tartalmak, és vannak előfizetéses tartalmak. A weboldalt úgy alakítottuk ki, hogy nagyon sok olyan tananyagot találj rajta, ami regisztráció nélkül is elérhető. Ha megelégszel ezeknek a használatával, abban az esetben nem szükséges regisztrálnod a weboldalon, ezeket a tartalmakat korlátlanul, tetszés szerint megtekintheted. Ha olyan tartalmak is érdekelnek, amelyek megtekintése regisztrációhoz kötött, akkor ezek megtekintése úgy válik lehetővé számodra, ha regisztrálsz a weboldalon.

Hogyan tudok regisztrálni?

Lássuk, hogyan tudsz regisztrálni. Persze ki szeret csak úgy mindenhova regisztrálni. Nos, valóban, senki, itt viszont most kelleni fog, mert ez alapján tudjuk majd beazonosítani, hogy Te vagy az, aki éppen használja az oldalt és nem valaki más tanul az általad megkezdett kurzusokból. De meg fogsz lepődni, hogy ez itt nálunk milyen egyszerű. Mindössze egy e-mailcímet kell megadnod és egy jelszót (nem az e-mailcímedhez tartozó jelszót, hanem egy olyan jelszót, amit majd itt fogsz használni belépéskor) és már kész is a regisztráció. A regisztráció során létrejön a saját felhasználói fiókod, ami három dologból áll, az e-mailcímedből, egy rendszer által generált felhasználónévből és a jelszavadból. Ezeket a fiókodba belépve bármikor megváltoztathatod. Ha több különböző eszközről is használod a weboldalt, akkor a rendszer minden eszközön automatikusan kiléptet, a legutóbbi belépést leszámítva. Ezzel végülis nincs gond, ugyanakkor arra kérünk, hogy használat után lehetőség szerint mindig lépj ki a felhasználói fiókodból – biztonsági okokból.

Hogyan működnek az előfizetéses tartalmak?

A Weboldalon a díjmentes regisztráció után hozzáférhetsz a csak regisztráltak számára elérhető tananyagokhoz is. Ez szuper hír, ezek után ugyanis a Weboldalon található ingyenes és regisztráltak számára ingyenes összes tartalmat korlátlanul megtekintheted. Ha még ennél is több tananyagra van szükséged, akkor lehetőséged van előfizetni teljes tantárgycsomagokra is. A díj megfizetését követően ezek a tartalmak egy meghatározott időn belül korlátlanul megtekinthetőek. Ám, ahogyan még a galapagosi óriásteknős sem él örökké, úgy a tananyagok előfizetési ideje is lejár. Miért jár le, ha egyszer megvettem? Hiszen, ha veszek egy cipőt a boltban, az se jár le… Nos, a válasz az, hogy de igen az is lejár, elkopik, elhasználódik és hiába mész vissza a boltba 5 év után, hogy kérem én fizettem ezért a cipőért és nézzék, most szét van esve, adjanak helyette egy újat – nem fognak. Most persze mondhatod, hogy a netes tartalom nem kopik el. Hajjaj, de még mennyire. Egy netes tartalomra ezer meg ezer veszély leselkedik, amikre nekünk mind figyelni kell. Ahhoz, hogy Te bármikor, amikor csak épp kedved tartja, megnézhesd azokat a tananyagokat, amikre előfizettél, nekünk folyamatosan dolgoznunk kell, működtetni kell a szervert, karbantartani a weboldalt, javítani a hibákat. Arról nem is beszélve, hogy a tananyagokat folyamatosan javítjuk, fejlesztjük, bővítjük, tehát amikor előfizetsz, nem egy statikus dologra fizetsz elő, a fejlesztések folyamatosan frissülnek nálad is. Vagyis az a pénz, amit kifizetsz egy tananyagért éppen annyi időre van kiszámolva, amekkora időre előfizetsz rá nem pedig örök életre. A megtekinthetőség minden tantárgyunknál az előfizetést követően fél évig tart, a lejárat idejét a vásárlás megkezdése előtt meg tudod nézni és azt a vásárlás felületén és a vásárlás során kiállított számlán is feltüntetjük.

Mennyibe kerül az oldal használata?

Az oldalon tantárgyakra tudsz előfizetni az általános iskolától a gimnáziumon, a középszintű és az emelt szintű matek érettségin át az egyetemi matekos tantárgyakig. Közel 25 egyetem több mint 60 egyetemi matekos tantárgyát találod meg nálunk. Minden tantárgy témakörökből áll, a témakörök pedig rövid epizódokból épülnek fel. Előfizetni tantárgyanként lehet, de ami őrülten jó a matekingben, hogy minden tantárgyban találsz ingyenes témaköröket, sőt minden témakör első néhány epizódja is ingyenes. Mielőtt bármiért is fizetned kéne, lazán le tudod csekkolni az ingyenes részekkel, hogy tényleg erre van-e szükséged, így csak azért fogsz fizetni, ami valóban hasznos számodra.
A tantárgyak ára eltérő, az általános iskolás tantárgyaink fél éves előfizetési díja 4980 Ft, mely összeget befizetve fél éven át nézheted meg az adott tantárgy összes epizódját annyiszor, ahányszor csak szeretnéd. A gimis tantárgyaink előfizetési díja 4980 Ft, míg az egyetemi tantárgyak fél éves előfizetése 4980 Ft-ba kerül.

Mivel lehet fizetni?

Fizetni online tudsz:

  • Bankkártyával (visa, visa elecron, maestro, mastercard, american express bankkártyát tudunk elfogadni, tehát nem csak dombornyomott kártyát) vagy
  • Barion tárcával. A Barion tárcát viszont fel lehet tölteni készpénzzel (bármely CIB bankfiókban) és átutalással is, így nálunk indirekt módon készpénzzel és utalással is fizethetsz. Bővebben

A bankkártya elfogadást is a Barion rendszere végzi.

A bankkártyás fizetéshez nem kötelező a Barion regisztráció (Barion tárca nyitása), elég megadni bankkártyád számát, a lejárati dátumot és a hátoldalon található CVC kódot.

Ha azonban regisztrálsz a Barion rendszerbe, soha többé nem kell begépelned a kártyaadataid egyetlen Barion elfogadóhelyen sem, a fizetéshez elég az e-mailcímed és jelszavad. Ez nem csak kényelmes, de a biztonságodat is növeli!

Nincs bankkártyám, fizethetek átutalással, készpénzzel?

Igen! Készpénzzel is, utalással is:

Ha nincs bankkártyád, de van bankszámlád ahonnan tudsz utalni, akkor:

  • Nyiss egy ingyenes Barion tárcát a https://secure.barion.com/ címen.
  • Tegyél a Barion tárcádba legalább annyi forintot, amennyiért szeretnél előfizetni úgy, hogy a bankszámládról átutalod a Barion tárcádba az összeget. Ennek módjáról a Barion honlapján találsz részletesebb információt.
  • Fizess nálunk a Barion tárcáddal.

Ha bankszámlád sincs, de van készpénzed, akkor:

Biztonságos ez az izé.. Barion vagy mi??

Maximálisan.

A Barion egy szuperkorszerű és szuperbiztonságos, valamint szuperegyszerű online fizetési mód. XXI. századi fizetésmód a XXI. századi matekoktatáshoz.

A Barion fizetést a Barion Payment Zrt, mint elektronikus pénz kibocsátó intézmény üzemelteti. Az egész Európai Unióra érvényes MNB (korábban PSZÁF) engedély száma: H-EN-I-1064/2013, Intézményi azonosító: 25353192.

A Barion rendszere megfelel PCI-DSS, azaz Payment Card Industry Data Security Standards követelményeinek! Bővebben erről itt olvashatsz: https://doksi.barion.com/PCI-DSS

A Barion rendszere a Symantec által kibocsátott, 2048-bites RSA kulccsal ellátott, Class 3 EV (Extended Validation) azaz a bankok weboldalain is használttal azonos biztonságot nyújtó SSL tanúsítvánnyal rendelkezik.

Mi a teendő, ha nem enged belépni a rendszer?

Röviden: várj 8 órát.

Kicsit bővebben: Ha túl sokszor próbálsz helytelen jelszóval belépni, a rendszer előbb-utóbb ki fogja tiltani vagy az IP címedet vagy blokkolni fogja a felhasználói fiókodat. Hogy ez megtörtént, onnan veszed majd észre, hogy olyan furcsaságokat ír majd ki a rendszer a belépési kísérletnél (esetleg akkor is ha már időközben rájöttél a helyes jelszóra), hogy zárolt a fiókod, vagy ilyesmi...

Ezt megelőzendő ha elfelejtetted a jelszavad, ne próbálkozz túl sokszor a jelszavad kitalálásával, hanem helyette kérj inkább új jelszót.

Miért jött létre a Mateking.hu?

Célunk bebizonyítani, hogy úgy is lehet matekot tanítani, hogy közben még szórakozol is, ráadásul minden elképesztően érthető.

Hogyan tudom törölni magam?

A felhasználói fiókod szerkesztése oldalon alul találod a fiók törlése gombot. A gombot megnyomva egy megerősítő oldalra érkezel. Ha megerősíted a fióktörlési szándékod, egy emailt küldünk Neked a fiókodban megadott e-mail címedre, amiben elhelyeztet linkre kattintva a rendszer törli a fiókod, és minden előfizetésedet! Csak akkor töröld a fiókodat, ha biztos vagy a dolgodban, mivel a törölt adatok vissazállítására nincs mód. Aktív előfizetéssel rendelkező fiókod törlése esetén továbbá nincs mód pénzvisszatérítésre illetve a fiók újraaktiválására, mivel az adatok ténylegesen törlődnek a rendszerből.