MATEK ÉRETTSÉGI EGYSZERŰEN

Már több mint 120 000
diáknak segítettünk
Matekból TZ-t megírni.
Matekból leérettségizni.
Emelt matekból leérettségizni.
Leszel Te a következő?

Most ne matekot tanulj, hanem matekból érettségizni

Az érettségire teljesen máshogy kell tanulnod a matekot, mint eddig. Már mutatjuk is lépésről lépésre, hogyan tanulj meg matekból érettségizni.

HA EZEKET TUDOD, MÁR MEGVAN A MATEK ÉRETTSÉGI KETTES:

A matek érettségi két részből áll. Az első részben villámkérdések vannak, ezt 45 percig írhatod. A második részben vannak a hosszabb feladatok, erre 135 perced van. Először a rövid kérdésekre fogunk gyakorolni.

Kezdjük is
  1. Nézd meg, hogyan csinálják a profik...
  2. Szerezd meg a hiányzó tudást...
  3. Nézd át a teljes anyagot...

LÁSSUK, MI KELL A KETTESNÉL JOBB MATEK ÉRETTSÉGIHEZ:

Ha a rövid kérdéseket már meguntad, akkor nézzünk néhány hosszabb feladatot. Ezek sem nehezek, csak jó hosszú szövegük van. De nem lesz itt gond.

Kezdjük is
  1. Nézd meg, hogyan csinálják a profik...
  2. Szerezd meg a hiányzó tudást...
  3. Nézd át a teljes anyagot...

HOGY BIZTOSRA MENJ, PÖRGESS ÁT MINDEN ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRT

Hiába rugózol a tavalyi legdurvább példákon, mert biztos lehetsz benne, hogy idén kitalálnak valami újat. Éppen ezért, ha már rákattantál az érettségi feladatok stílusára, pörgess át minden témakört, amit csak itt találsz. Úgy raktuk őket sorba, hogy melyik milyen gyakran fordult elő a legutóbbi 10 középszintű matek érettségin.

top 20 témakör a középszintű matek érettségin

Valószínűségszámítás

13,4 pont

Számtani és mértani sorozatok

10,4 pont

Statisztika

8,8 pont

Térgeometria

8,7 pont

Koordinátageometria

8,6 pont

Szöveges feladatok

6 pont

Függvényekkel kapcsolatos feladatok

5,5 pont

Halmazok

5,3 pont

Elemi síkgeometria

5,3 pont

Trigonometrikus geometria feladatok

4,9 pont

Kombinatorika

4,5 pont

Szinusztétel és koszinusztétel

4 pont

Exponenciális függvények és egyenletek

3,2 pont

Másodfokú egyenletek

3,1 pont

Gráfok

2,7 pont

Százalékszámítás és pénzügyi számítások

2,6 pont

Elsőfokú függvények

1,7 pont

Számelmélet

1,5 pont

Egyenlőtlenségek

1,5 pont

Vektorok

0,8 pont

Ezt a statisztikát úgy készítettük, hogy a legutóbbi 10 középszintű matek érettségi feladataiban megnéztük, hány pontot értek a különböző témakörök feladatai. Ezt átlagolva kaptuk meg az itt látható pontszámokat.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól kivehető trendek látszanak a középszintű matek érettségi feladatoknál. Az egyik ilyen trend, hogy minden évben stabilan tartja magát három témakör. A számtani és mértani sorozatok, a valószínűségszámítás feladatok és az egyszerű behelyettesítéses térgeometria feladatok, ahol általában valamilyen mértékegység átváltásra is szükség van. Ezek már önmagukban 30 pontot érnek, ami egy erős kettes. Egy másik fontos trend, hogy egyre gyakoribbak a függvényes feladatok, szinte mindig van lineáris függvény, és általában valamilyen másfajta függvény is. Ezzel egyidőben jóformán teljesen eltűntek a trigonometrikus és logaritmikus egyenletek, amelyeknek hadat üzent a közoktatás és ki is kerülnek a középszintű tananyagból.

Nem tűnnek el viszont a trigonometria segítségével megoldható geometriai feladatok. A szinusz és koszinusz benne marad az új matematika tantervekben és az érettségin is sokat ér, átlagosan 8,9 pontot. Két témakörre oszthatóak fel ezek a típusú feladatok, az egyik a derékszögű háromszögekkel kapcsolatos rész, a másik pedig az általános háromszögekkel foglalkozó.

Nagy kérdés a szinte mindenki által mérsékelten kedvelt témakör a koordinátageometria sorsa. Ez jelenleg még a sokpontos feladatok között szerepel, átlagosan 8,6 pontot értek az elmúlt 10 középszintű érettségiben, ám jó hír, hogy az új középszintű tananyagban sokkal kisebb súllyal lesz már benne ez a témakör, így szépen lassan az érettségiben is egyszerűsödnek majd ezek a feladatok...