MATEK ÉRETTSÉGI EGYSZERŰEN

Már több mint 180 000
diáknak segítettünk
Matekból TZ-t megírni.
Matekból leérettségizni.
Emelt matekból leérettségizni.
Leszel Te a következő?

1 Most ne matekot tanulj! Matekból érettségizni kell megtanulnod...

Az érettségire teljesen máshogy kell tanulnod a matekot, mint eddig. Már mutatjuk is lépésről lépésre, hogyan tanulj meg matekból érettségizni. Először is azt kell eldöntened, hogy középszinten vagy emelt szinten szeretnél-e matekból érettségizni:

Középszint Emelt szint

2 HA EZEKET TUDOD, MÁR MEGVAN A MATEK ÉRETTSÉGI KETTES:

A középszintű matek érettségi két részből áll. Az első részben villámkérdések vannak és 45 perced van megírni. A második részben jönnek majd a hosszabb feladatok. Kezdjük a gyakorlást a rövid kérdésekkel, mert itt gyorsan át tudjuk pörgetni a középszintű matek érettségi minden témakörét.

Kezdjük is
  1. Nézd meg, hogyan csinálják a profik...
  2. Szerezd meg a hiányzó tudást...
  3. Nézd át a teljes anyagot...

3 LÁSSUK, MI KELL A KETTESNÉL JOBB MATEK ÉRETTSÉGIHEZ:

Ha a rövid kérdéseket már meguntad, akkor nézzünk néhány hosszabb feladatot. Ezek feladatok sem nehezek, csak a matek érettségikre jellemző reménytelenül hosszú szövegük van. De nem lesz itt gond, éppen azért vagy itt, hogy leküzdjük szépen ezeket is.

Kezdjük is
  1. Nézd meg, hogyan csinálják a profik...
  2. Szerezd meg a hiányzó tudást...
  3. Nézd át a teljes anyagot...

4 HOGY BIZTOSRA MENJ, PÖRGESS ÁT MINDEN ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRT

Hiába rugózol a tavalyi legdurvább példákon, mert biztos lehetsz benne, hogy idén is kitalálnak valami újat. Így aztán, hogyha már rákattantál az érettségi feladatok stílusára, pörgess át minden témakört, amit csak itt találsz. Az alapján raktuk őket sorba, hogy melyik témakör hány pontot fog érni Neked a matek érettségin. A legutóbbi 10 középszintű matek érettségi feladatsor alapján készítettük ezt a kis listát.

Mi alapján készült ez a lista?

Ezt a statisztikát úgy készítettük, hogy a legutóbbi 10 középszintű matek érettségi feladataiban megnéztük, hány pontot értek a különböző témakörök feladatai. Ezt átlagolva kaptuk meg az itt látható pontszámokat.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól kivehető trendek látszanak a középszintű matek érettségi feladatoknál. Az egyik ilyen trend, hogy minden évben stabilan tartja magát három témakör. A számtani és mértani sorozatok, a valószínűségszámítás feladatok és az egyszerű behelyettesítéses térgeometria feladatok, ahol általában valamilyen mértékegység átváltásra is szükség van. Ezek már önmagukban 30 pontot érnek, ami egy erős kettes. Egy másik fontos trend, hogy egyre gyakoribbak a függvényes feladatok, szinte mindig van lineáris függvény, és általában valamilyen másfajta függvény is. Ezzel egyidőben jóformán teljesen eltűntek a trigonometrikus és logaritmikus egyenletek, amelyeknek hadat üzent a közoktatás és ki is kerülnek a középszintű tananyagból.

Nem tűnnek el viszont a trigonometria segítségével megoldható geometriai feladatok. A szinusz és koszinusz benne marad az új matematika tantervekben és az érettségin is sokat ér, átlagosan 8,9 pontot. Két témakörre oszthatóak fel ezek a típusú feladatok, az egyik a derékszögű háromszögekkel kapcsolatos rész, a másik pedig az általános háromszögekkel foglalkozó.

Nagy kérdés a szinte mindenki által mérsékelten kedvelt témakör a koordinátageometria sorsa. Ez jelenleg még a sokpontos feladatok között szerepel, átlagosan 8,6 pontot értek az elmúlt 10 középszintű érettségiben, ám jó hír, hogy az új középszintű tananyagban sokkal kisebb súllyal lesz már benne ez a témakör, így szépen lassan az érettségiben is egyszerűsödnek majd ezek a feladatok...

Szerezd meg a hiányzó tudást

Jó úton haladsz, most döntsd el, hogy melyik év középszintű érettségi feladataival szeretnél gyakorolni.