Bankkártyás fizetés 2021-től - izgalmas tudnivalók | mateking
 

Bankkártyás fizetés 2021-től - izgalmas tudnivalók

Korábban úgy fizettünk a bankkártyánnkal az interneten, hogy megadtuk a kártyaszámot, és a kártya hátoldalán levő (háromjegyű) CVC kódot:

cvc.jpg

Minket sok éve aggodalommal töltött el, hogy ennyi elég a netes vásárláshoz. Gondolj bele, ha a boltban történő fizetéskor valaki sutyiban lefényképezheti a kártyádat, akkor másnap már a "lopott" adatokkal vásárolhat egy távoli országból, aztán meg csak próbáljuk megérteni, hogy mi is történt valójában...

Anno (még az internetes vásárlások hőskora előtt) a kártyalopások elleni visszaélés csökkentése érdekében vezették be a PIN kódot is, amit minden nagyobb összegű bolti vásárlásnál be kell írnod a terminálba. Ezzel szemben az interneten elég csak a kártyaadatokat megadni... Illetve ezidáig így volt, most pedig érkezik a felüdítő, biztonságosabb jövő. :)

3d-secure.jpg

Mostantól ugyanúgy, ahogy a PIN kódot megadod a boltban, már az internetes vásárlásnál is meg kell adnod egy plusz kódot az eddigieken felül. Ezt a bankod általában - banktól függően - SMS vagy mobil applikációból érkező üzenetben, vagy webes felületen, üzenetben küldi el Neked a fizetési folyamatod során, esetleg mobil alkalmazásban ujjlenyomattal biztosítja a hitelesítést. Ahány bank, annyiféle megoldás!

Kukkantsd meg, hogy a Te bankodnál ez hogy működik: