Százalékszámítás és pénzügyi számítások

1.

a) Egy hotelben a kétágyasz szoba ára 120 dollár/éjszaka főszezonban. Ugyanez a szoba a mellékszezonban 96 dollár/éjszaka. Hány százalékkal olcsóbb a szoba a mellékszezonban? Hány százalékkal drágább a szoba a főszezonban?

b) Ugyanebben a szállodában az egyágyas szoba főszezonban 80 dollár/éjszaka, mellékszezonban pedig 23%-kal olcsóbb. Hány dollárba kerül a szoba mellékszezonban?

c) A háromágyas szoba főszezonban 160 dollár/éjszaka és ez 20%-kal drágább, mint a mellékszezonban. Mennyi az ár a mellékszezonban?

d) Egy autó 37 800 dollárba kerül és az ár 8% ÁFA-t tartalmaz. Mennyibe kerül ugyanez az autó egy másik országban, ha nettó ár ugyanakkora, de az ÁFA ott 12%?

e) Egy acélgyár 685 dolláros tonnánkénti áron adja el a hengerelt acélt. Az acél alapanyaga a vasérc, melyet az üzem tonnánkénti 76 dolláros áron tud beszerezni és átlagosan 56% acél nyerhető ki belőle. Mekkora nyeresége van az üzemnek 1 tonna hengerelt acélon, ha a tonnánkénti üzemköltség az eladási ár 60%-a?

Megnézem, hogyan kell megoldani


2.

a) Egy autó ára az egyik hónapban 6%-kal emelkedett, aztán a következő hónapban 15%-kal csökken és így 36 040 dollárba kerül. Mennyi volt az ára eredeileg?

b) Egy ország GDP-je 3 egymást követő évben úgy alakult, hogy az első évben 3%-kal, a második évben 2%-kal nő, a harmadik évben pedig 1%-kal csökken. Hány százalékos volt a változás a három év alatt együttesen?

Megnézem, hogyan kell megoldani


3.

a) Egy bankban 3%-os éves kamatot adnak a pénzünkre. Beteszünk 1000 dollárt a bankba 3%-os évenkénti kamattal. Mennyi pénzünk lesz 5 év múlva?

b) Egy bankban \(P\%\)-os éves kamatot adnak a pénzünkre. Beteszünk \(K_0 \) dollárt a bankba \(P\%\)-os évenkénti kamattal. Mennyi pénzünk lesz \( n\) év múlva?

c) Van 2000 dollárunk, amit berakunk a bankba 5 évre. Az első két évben 1% az éves kamat, a következő három évben pedig 2%. Mennyi pénzünk lesz 5 év elteltével?

d) Egy másik bankban az első két évben 3%-os kamatot adnak, majd a következő három évben 2%-ot. Mennyi pénzt kell beraknunk a bankba kezdetben, ha az öt év elteltével 1500 dollárt szeretnénk?

Megnézem, hogyan kell megoldani


4.

a) Van 8000 dollárunk, amit berakunk a bankba 4 évre. Az éves kamat minden évben 3%. Mennyi pénzünk lesz 4 év elteltével, ha 

i) a kamatot mindig év végén írják jóvá (évenkénti tőkésítés)?

ii) a kamatot minden hónap végén írják jóvá (havi tőkésítés)?

b) Van 2000 dollárunk, amit szeretnénk befektetni 3%-os éves kamatozás mellett. Két éven keresztül évente írják jóvá a kamatot, de aztán a következő 3 évben átállunk havi jóváírásra. Mennyi pénzünk lesz 5 év elteltével?

c) Egy repülőtér forgalma évről évre 10%-kal nő. Hányszorosára nő 4 év alatt a forgalom?

d) Hány százalékkal csökken egy autó értéke 5 év alatt, ha az első évben 20%-os az értékcsökkenés, utána pedig évente 8%-os.

Megnézem, hogyan kell megoldani

A témakör tartalma


Százalékszámítás kezdőknek

Százalékszámítás 2.0

Kamatos kamat

Még egy kis kamatos kamat